Wat is een kokedama?

Regelmatig geven wij de workshop kokedema maken. En vaak komen mensen de winkel in en vragen: ‘wat is dat nu een kokedama?’ In deze blogpost een antwoord op de vraag wat een kokedema is.

De kokedama

De exacte vertaling van kokedama is mosbal. Dit is ook wat het is. Een mosbal, waar een plant uit groeit. De kokedama komt oorspronkelijk uit Japan. Ze noemen het ook wel de poorman’s bonzai. Potten zijn tenslotte duur. Voor een kokedama heb je mos nodig en iets waarmee je het mos om de kluit kan binden. Je hebt helemaal geen pot nodig, die scheelt in de kosten.

Verzorging van een kokedama

De plant in de kokedama heeft net als elke andere plant water nodig. In de winkel voelen we meestal hoe zwaar de kokedama is. Op basis van de gewicht van de bol kan je voelen of er veel of weinig water is opgezogen. Wanneer het weinig is, is het tijd voor een bad. Wij leggen de kokedama’s minimaal een half uurtje in een badje. Dan krijg hij de mogelijkheid zich helemaal vol te zuigen met water. Na een half uurtje of wanneer hij al het water heeft opgedronken, laat je hem uitlekken en hang je de kokedama weer op zijn plaats.

Wij geven Salie en op locatie regelmatig de workshop “Kokedama maken” Check het workshopprogramma of stuur ons een bericht wanneer je interesse hebt een workshop te boeken of nieuwsgierig bent naar de mogelijkheden. Wij maken ook kokedama’s op maat, dus met een plant naar wens.