Wanneer heeft een plant water nodig?

De meeste planten gaan dood door teveel water. Wij verzuipen onze planten graag. We doen dit niet expres, sterker nog, we doen dit omdat we goed voor onze planten willen zorgen en bang zijn dat ze wat te kort komen. Begrijpelijk, maar water is niet altijd iets wat een plant te kort komt.

Uiteraard hebben we tegenwoordig de vochtigheidsmeters om te meten of een plant genoeg water heeft of niet. Deze zijn ontzettend nauwkeurig en geven precies aan wanneer de plant water nodig heeft. Om nu voor elke plant een vochtigheidsmeter aan te schaffen gaat misschien iets in de papieren lopen. Daarom een paar methoden om te kijken of je plant water nodig heeft.

Het observeren van de plant

Sommige planten geven heel duidelijk aan wanneer ze te weinig water hebben. De Fittonia en de Lepelplant bijvoorbeeld gaan hangen. Wanneer je ze dan in een goede laag water zet, trekken ze binnen de kortste keren weer bij. Bij de meeste planten gaan de bladeren wat hangen. Bij andere planten gaan de planten krullen. De Calathea bijvoorbeeld is zo’n plant. Wanneer de bladeren gaan krullen, zet ze dan even goed in een bak met water. Dan trekt hij vanzelf weer bij. Wel moet gezegd worden dat je dan eigenlijk iets te laat bent.

Ook kan je kijken naar de kleur en de structuur van de potgrond. Als er bijvoorbeeld ruimte is ontstaan tussen de binnenpot en de grond kan je zien dat er gebrek aan water is. De kluit is dan gekrompen en al het water is uit de kluit gezogen. Wanneer dit het geval is, is het handig om de plant even in een laagje water te zetten. Op deze manier krijgt de kluit de mogelijkheid zich even weer helemaal vol te zuigen.

De plant optillen

Wanneer je al even de trotste eigenaar bent van een plant, weet je ongeveer hoe zwaar deze is wanneer hij voldoende water heeft. Dit is het geval als je de plant zo nu en dan uit zijn sierpot haalt. Door dit regelmatig te doen kan je op een gegeven moment precies voelen aan het gewicht of de plant water nodig heeft of niet.

Succes & zorg goed voor je plant!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *